Jak správně navrhnout kuchyň

Jak správně navrhnout kuchyň

Kuchyně bývá srdcem celé domácnosti. Slouží k vaření i k setkávání rodiny a přátel, a proto by měla být nejen praktická a účelná, ale i příjemná na pohled. Jak kuchyň správně navrhnout či jak přistupovat k rekonstrukci kuchyně? Na to jsme se zeptali špičkových interiérových designérů a bytových architektů ze společnosti Hezkey.cz.

24. 10. 2016

TÉMATA ČLÁNKU

Všechna témata

Při plánování kuchyně je podle nich potřeba vycházet z toho, jak se postupuje při přípravě jídla. U praváků by tedy na sebe měly jednotlivé zóny ideálně navazovat zleva doprava takto: zóna skladování zásob (spíž, lednice), mycí zóna (dřez), přípravná zóna (plocha na pracovní lince), zóna vaření (varná deska, trouba, sporák).

kuchyně s umělým kamenem„Vždy je dobré v jednotlivých kuchyňských zónách myslet na minimální odkládací plochy, které by měly být i mezi spotřebiči alespoň 60 cm široké,“ upozorňuje Markéta Musilová z Hezkey.cz. „Zároveň je užitečné promyslet si předem návaznost prostoru kuchyně na pohyb po celém bytě,“ dodává.

Nejoblíbenější materiály při návrhu kuchyně

Tím nejoblíbenějším materiálem při realizaci kuchyně zůstává lamino, které je nejen cenově výhodné, ale i odolné a dostupné v mnoha barevných variantách i povrchových úpravách. Zajímavou a levnou alternativou pro kuchyně je lamino imitující dřevo s 3D texturou.

dekor dřeva v kuchyniPokud si ve své nové kuchyni chcete dopřát trochu luxusu v podobě přírodnějších povrchů, sáhněte po lakované dýze. Originalita její kresby krásně oživí interiér. Počítejte ovšem s vyšším rozpočtem.

Pro kuchyňské pracovní desky je klasickým řešením opět lamino. Vhodný může být i umělý kámen jako například Corian nebo Getacore. Výhodou těchto materiálů je především vysoká odolnost a tvarovatelnost, která neubírá na pevnosti materiálu. Dalším plusem je, že vyjde levněji než přírodní kámen.

„Velký zájem je i o kompaktní desky. Výhodou těchto materiálů je voděodolnost, delší životnost a také možnost montáže dřezu do roviny nebo zespodu desky. Je to pohodlné pro úklid a vypadá to skvěle,“ doporučuje Jaroslav Váňa ze společnosti Stylishrooms, která s Hezkey.cz spolupracuje na realizaci truhlářských řešení na míru.

Tip pro navrhování kuchyně
Při výběru kuchyňské pracovní desky se nemusíte bát tmavších barev. Nejpraktičtější je žíhaná pracovní deska, na které nejsou vidět škrábance ani drobné nečistoty.

Kuchyňské studio, nebo bytový architekt

V kuchyňském studiu je vše k vidění ihned na místě. Cena kuchyní je však často zbytečně vysoká a řešení nemusí být vždy na míru. Architekt je prodlouženou rukou klienta, a to i ve výběru dodavatele. Protože není vázaný na určitého dodavatele jako kuchyňská studia, neprodává produkt, ale službu.

Architekt navrhuje kuchyň do daného prostoru s ohledem na potřeby a osobnost klienta, což do budoucna zajistí výrazně vyšší komfort. Pokud chcete při renovaci či rekonstrukci sjednotit podobu kuchyně se zbylým interiérem a využít každý kousek prostoru, je ideální zvolit kombinaci architekta a truhláře.

Co je potřeba si v rámci návrhů kuchyně promyslet?

  • Připravenost prostoru: odpady, voda, elektrické vedení.
  • Rozvržení přípravných zón v kuchyni.
  • Individuální ergonomické požadavky: výška kuchyňské pracovní desky, umístění horních skříněk.
  • Velikost potřebných úložných prostor v závislosti na množství kuchyňského vybavení.
  • Způsob využívání kuchyně: jaké spotřebiče využíváte, jaké jsou naopak zbytečné, jak často doma vaříte, kolik lidí se v kuchyni pohybuje.

Tipy truhláře pro návrhy kuchyně:

Nepřehlcujte kuchyňskou linku velkým počtem malých skříněk. Proč platit za dvě menší skříňky, když můžete mít jednu prostornou. Ideální šířka je 800 až 1 200 mm.

Využívejte velké nosnosti a komfortnosti výsuvů. Je to nejpohodlnější a nejpřehlednější úložný prostor v celé kuchyni.

Nešetřete na kování. Kvalitní kování, materiál a práce podtrhne výsledek a výrazně zlepší dojem z nové kuchyně.

Markéta Musilová

V oboru interiérového designu se pohybuje už více než deset let. Šest let strávila v interiérovém studiu, nyní sama navrhuje rodinné bydlení a nebytové interiéry. Markétu najdete v týmu designérů společnosti Hezkey.cz.

Jaroslav Váňa

Spolumajitel společnosti Stylishrooms, která se specializuje na vestavěné skříně a kuchyně. S designérským studiem Hezkey.cz spolupracuje na realizaci truhlářských řešení na míru. Jaroslav Váňa je specialista na návrhy kuchyní na míru, za sedm let své práce jich připravil už několik stovek. Na všech je patrná jeho závislost na designu a krásných věcech, kterými se celoživotně rád obklopuje. Nesnáší nepořádek, což se odráží i v čistém stylu, který vyznává při plánování kuchyní na míru.

Co je IN?

  • Ostrůvek s varnou plochou, který umožňuje kuchaři kontakt s okolím. Ostrůvek se dá navíc využít jako multifunkční úložný prostor pro kuchyňské vybavení.
  • Bílá barva kuchyně. Pokud ji navíc zkombinujete třeba s dřevem, dosáhnete nadčasového vzhledu a další renovaci kuchyně nebudete muset řešit dlouho.
  • Skleněné obložení, které nabízí širokou škálu barevnosti a je dobře udržovatelné.
  • Integrovaná madla, která jsou elegantní a zabraňují „ohmatání“ kuchyňských dvířek.
  • Jednoduché linie a pohledové větší plochy v kuchyni.

Co je OUT?

  • Barové pulty, které v kuchyni vytvářejí zbytečnou bariéru a v reálu jsou jen málo využívané k sezení.

 

Rádce na finance doporučuje

Číst další článek

Nejčtenější články

Top