Jak na podzimní úrodu? Kromě zavařování vyzkoušejte zavírání ovoce nebo domácí müsli tyčinky

Jak na podzimní úrodu? Kromě zavařování vyzkoušejte zavírání ovoce nebo domácí müsli tyčinky

Zavařování je stále v módě. V poslední době se ale začíná prosazovat raw konzervace, jejímž výsledkem nejsou zavařeniny, nýbrž zavřeniny. Pokud této metodě nedůvěřujete, zvolte raději zamražení nebo sušení. Ze sušeného ovoce si můžete připravit třeba zdravé domácí müsli tyčinky.

11. 9. 2017

TÉMATA ČLÁNKU

Všechna témata
Zajímavou alternativou k zavařování je výroba čatní, což jsou pikantní ovocné či zeleninové směsi pocházející původně z Indie. Můžete je použít jako omáčky k masu nebo k sýrům. Vyzkoušejte třeba chuťově zajímavé hruškové čatní s česnekem, zázvorem, skořicí a hřebíčkem.

Sušení patří spolu s výrobou povidel k nejstarší metodě zpracování podzimního ovoce. Touto metodou konzervace se v plodech zachovává většina vitamínů. Přidejte k sušenému ovoci oříšky a rozinky, vše rozmixujte a připravte si domácí müsli tyčinky.

Zamražení je nejjednodušší způsob uchování ovoce, teplota v mrazáku však musí být dostatečně nízká, aby si ovoce zachovalo tvar a šťavnatost. Ideální je prudké zmrazení na teplotu −40 ºC.

Nezapomínejte ani na citrusy. Z citronů, žloutků, másla a cukru si můžete připravit lahodný „lemon curd“, který skvěle doplní třeba tvarohové dezerty. Citronový krém můžete zavařit, ale raději ho uchovávejte i po zavaření v lednici.

Víte, co to je raw konzervace? Zavírání ovoce. Jeho výsledkem proto nejsou zavařeniny, ale zavřeniny. Namísto zavařování jen vložíte zralé, čerstvě načesané ovoce do sklenice, sklenici uzavřete a necháte pracovat etylen, který se z ovoce uvolňuje.


Uvařit povidla není legrace. Povidla našich babiček bývala tak tuhá, že se dala krájet nožem. Ze švestek můžete připravit také dnes již téměř zapomenutou pochoutku, které se říká klevera neboli rozvárka. Rozemleté, rozvařené ovoce se dochucuje rumem a používá se třeba na lívance či vdolky.

Zdroj ilustračních obrázků: shutterstock.com

Číst další článek

Další články v rubrice

Dejte doma šanci chytrým technologiím. Tohle všechno umí!

Dejte doma šanci chytrým technologiím. Tohle všechno umí!

Inteligentní lednice, která monitoruje spotřebu potravin, rekuperační jednotka, která má „pod palcem“ přísun čerstvého vzduchu, či dokonce hlasem ovládaní asistenti – rozhraní na bázi umělé inteligence. V našich domovech se čím dál častěji obklopujeme moderními technologiemi. Co všechno ještě dokážou? 

Pusťte si do interiéru beton! Oživí jej a skvěle se kombinuje se dřevem i sklem

Pusťte si do interiéru beton! Oživí jej a skvěle se kombinuje se dřevem i sklem

Kvůli nevalné pověsti, kterou si nese z dob minulého režimu, se beton ve spojení s designem dlouho netěšil oblibě. Ovšem v poslední době je tomu právě naopak. Pokud chcete svůj příbytek oživit něčím netradičně designovým i elegantním zároveň, vsaďte na beton. K dostání jsou imitace i solitérní kusy nábytku z pravého betonu, doplňky a můžete zkusit i pohledový beton na stěnu či podlahu.

Trendy kuchyně: Letos vedou tmavé a pastelové barvy, místo lesku mat

Trendy kuchyně: Letos vedou tmavé a pastelové barvy, místo lesku mat

Krásná moderní kuchyně je snem snad každé ženy. Při budování nového bytu či domu je to právě místo, na kterém si dáváme snad nejvíce záležet. A tak to má být, chytře zařízená, navíc oku lahodící kuchyně nabízí pro přípravu pokrmů skvělé zázemí a ušetří i spoustu času. Než se pustíte do zařizování kuchyně, jistě se hodí inspirace. Jaké trendy vládnou letos v kuchyňských studiích?

Jak postavit dům podle feng shui

Jak postavit dům podle feng shui

Pokud se chystáte pustit do stavby domu, máte skvělou příležitost využít všechen potenciál, který vám nový start nabízí. Rodinný dům podle zásad feng shui vám pomůže vytvořit harmonický domov a vnést do života úspěch a prosperitu.

Top