Jak na podzimní úrodu? Kromě zavařování vyzkoušejte zavírání ovoce nebo domácí müsli tyčinky

Jak na podzimní úrodu? Kromě zavařování vyzkoušejte zavírání ovoce nebo domácí müsli tyčinky

Zavařování je stále v módě. V poslední době se ale začíná prosazovat raw konzervace, jejímž výsledkem nejsou zavařeniny, nýbrž zavřeniny. Pokud této metodě nedůvěřujete, zvolte raději zamražení nebo sušení. Ze sušeného ovoce si můžete připravit třeba zdravé domácí müsli tyčinky.

11. 9. 2017

TÉMATA ČLÁNKU

Všechna témata
Zajímavou alternativou k zavařování je výroba čatní, což jsou pikantní ovocné či zeleninové směsi pocházející původně z Indie. Můžete je použít jako omáčky k masu nebo k sýrům. Vyzkoušejte třeba chuťově zajímavé hruškové čatní s česnekem, zázvorem, skořicí a hřebíčkem.

Sušení patří spolu s výrobou povidel k nejstarší metodě zpracování podzimního ovoce. Touto metodou konzervace se v plodech zachovává většina vitamínů. Přidejte k sušenému ovoci oříšky a rozinky, vše rozmixujte a připravte si domácí müsli tyčinky.

Zamražení je nejjednodušší způsob uchování ovoce, teplota v mrazáku však musí být dostatečně nízká, aby si ovoce zachovalo tvar a šťavnatost. Ideální je prudké zmrazení na teplotu −40 ºC.

Nezapomínejte ani na citrusy. Z citronů, žloutků, másla a cukru si můžete připravit lahodný „lemon curd“, který skvěle doplní třeba tvarohové dezerty. Citronový krém můžete zavařit, ale raději ho uchovávejte i po zavaření v lednici.

Víte, co to je raw konzervace? Zavírání ovoce. Jeho výsledkem proto nejsou zavařeniny, ale zavřeniny. Namísto zavařování jen vložíte zralé, čerstvě načesané ovoce do sklenice, sklenici uzavřete a necháte pracovat etylen, který se z ovoce uvolňuje.


Uvařit povidla není legrace. Povidla našich babiček bývala tak tuhá, že se dala krájet nožem. Ze švestek můžete připravit také dnes již téměř zapomenutou pochoutku, které se říká klevera neboli rozvárka. Rozemleté, rozvařené ovoce se dochucuje rumem a používá se třeba na lívance či vdolky.

Zdroj ilustračních obrázků: shutterstock.com

Další články v rubrice

Domeček pro čmeláky: Přilákejte si na zahradu důležité opylovače

Domeček pro čmeláky: Přilákejte si na zahradu důležité opylovače

Čmeláci jsou užitečný hmyz, nemusíte se jich vůbec obávat. Ba právě naopak, na vaší zahradě zastanou veledůležitou práci – patří mezi mnohdy nezastupitelné opylovače. Přilákejte je k vám na zahradu. Jak na to? Postavte jim čmelín!

Pusťte si domů čerstvý a svěží vzduch aneb Umíte správně větrat?

Pusťte si domů čerstvý a svěží vzduch aneb Umíte správně větrat?

Otevřít a zavřít okno, případně nechat jen ventilaci či u plastových oken mikroventilaci. Jak prosté, zdá se. Zásady správného větrání však zná a dodržuje jen málokdo. Rozdíl je samozřejmě mezi větráním v parném létě a větráním v zimních měsících. Jak tedy správně a efektivně větrat?

Jak na zahradu pro děti? Zábavu především, ale i bezpečí

Jak na zahradu pro děti? Zábavu především, ale i bezpečí

Zábava a bezpečí především! Máme pro vás pár tipů, jak zahradu přizpůsobit vašim juniorům z hlediska bezpečnosti. Přidáme i pár rad, jak to udělat, abyste maximálně využili potenciál svých venkovních metrů čtverečních – prostě aby se děti dosyta vyřádily. A vy si v klidu vypili šálek kávy na vlastní terase či lavičce.

O slovo se hlásí zahrada aneb Jak na její rekonstrukci?

O slovo se hlásí zahrada aneb Jak na její rekonstrukci?

Po rekonstrukci domu zpravidla přijde na řadu zahrada. Její budování má také svá pravidla. Co dodržet a jak postupovat, abyste se v ní dobře cítili a mohli relaxovat, byla do jisté míry reprezentativní a současně třeba nabídla i prostor pro pěstování vlastního ovoce či zeleniny? Přinášíme pár užitečných tipů.

Top