Jak na podzimní úrodu? Kromě zavařování vyzkoušejte zavírání ovoce nebo domácí müsli tyčinky

Jak na podzimní úrodu? Kromě zavařování vyzkoušejte zavírání ovoce nebo domácí müsli tyčinky

Zavařování je stále v módě. V poslední době se ale začíná prosazovat raw konzervace, jejímž výsledkem nejsou zavařeniny, nýbrž zavřeniny. Pokud této metodě nedůvěřujete, zvolte raději zamražení nebo sušení. Ze sušeného ovoce si můžete připravit třeba zdravé domácí müsli tyčinky.

11. 9. 2017

TÉMATA ČLÁNKU

Všechna témata
Zajímavou alternativou k zavařování je výroba čatní, což jsou pikantní ovocné či zeleninové směsi pocházející původně z Indie. Můžete je použít jako omáčky k masu nebo k sýrům. Vyzkoušejte třeba chuťově zajímavé hruškové čatní s česnekem, zázvorem, skořicí a hřebíčkem.

Sušení patří spolu s výrobou povidel k nejstarší metodě zpracování podzimního ovoce. Touto metodou konzervace se v plodech zachovává většina vitamínů. Přidejte k sušenému ovoci oříšky a rozinky, vše rozmixujte a připravte si domácí müsli tyčinky.

Zamražení je nejjednodušší způsob uchování ovoce, teplota v mrazáku však musí být dostatečně nízká, aby si ovoce zachovalo tvar a šťavnatost. Ideální je prudké zmrazení na teplotu −40 ºC.

Nezapomínejte ani na citrusy. Z citronů, žloutků, másla a cukru si můžete připravit lahodný „lemon curd“, který skvěle doplní třeba tvarohové dezerty. Citronový krém můžete zavařit, ale raději ho uchovávejte i po zavaření v lednici.

Víte, co to je raw konzervace? Zavírání ovoce. Jeho výsledkem proto nejsou zavařeniny, ale zavřeniny. Namísto zavařování jen vložíte zralé, čerstvě načesané ovoce do sklenice, sklenici uzavřete a necháte pracovat etylen, který se z ovoce uvolňuje.


Uvařit povidla není legrace. Povidla našich babiček bývala tak tuhá, že se dala krájet nožem. Ze švestek můžete připravit také dnes již téměř zapomenutou pochoutku, které se říká klevera neboli rozvárka. Rozemleté, rozvařené ovoce se dochucuje rumem a používá se třeba na lívance či vdolky.

Zdroj ilustračních obrázků: shutterstock.com

Další články v rubrice

Spaní pod stropem: Co je dobré vědět, než se rozhodnete spát na vysoké noze?

Spaní pod stropem: Co je dobré vědět, než se rozhodnete spát na vysoké noze?

Pokud máte malý byt a bojujete s nedostatkem místa, nejspíše jste již přemýšleli o různých řešeních. Když se nemůžete či nechcete hned přestěhovat, možností může být spaní u stropu v různých podobách. Určitý prostor ušetříte, na druhou stranu má i tato varianta své nevýhody.

Stavba pergoly: Důležitý je dobrý plán a kvalitní materiály

Stavba pergoly: Důležitý je dobrý plán a kvalitní materiály

Dát si kávu ve stínu vlastní pergoly, co víc si v létě přát. Máte již tuto možnost, nebo o ní teprve přemýšlíte, respektive sníte? Pokud zatím patříte do druhé skupiny, vězte, že postavit pergolu zvládnete při troše šikovnosti i svépomocí. Jak na to?

Jak na výběr plotu aneb Který vám vydrží navěky a který je nejvhodnější právě pro vás

Jak na výběr plotu aneb Který vám vydrží navěky a který je nejvhodnější právě pro vás

Vymezuje a chrání váš prostor, také by měl reprezentovat a vkusně doplnit váš dům. Řeč je o plotě, který je při správném výběru pomyslnou třešinkou na dortu každého obydlí a dotváří jej jako celek. Vybírat byste jej měli hned podle několika hledisek.

Jak založit vlastní květinovou louku a jak se o ni starat

Jak založit vlastní květinovou louku a jak se o ni starat

Máte zahradu? Pokud ano, pravděpodobně i vás trápí sucho – vody se nedostává záhonům, ale ani okrasným keříkům a v neposlední řadě ani trávníku. Zvláště jestliže máte rádi jeho krátký sestřih, i váš „zelený koberec“ v průběhu léta nejspíš změní barvu na nevzhlednou žlutavou. Krátce sečený trávník totiž hůře čelí absenci vláhy. Řešením může být trocha romantiky, resp. delší „střih“ v podobě vlastní květinové louky.

 

Top