Nasušte si křížaly
Sušení patří spolu s vařením povidel k nejstarším metodám uchovávání ovoce. Dříve se sušívalo ovoce v obecních sušárnách, ve kterých se topilo dřevem. Sušily se především švestky, jablka a hrušky. V dnešní době se suší na slunci, doma na radiátorech, na roštech trouby, nejlépe horkovzdušné s větrákem, nebo moderně za pomoci elektrických sušiček. Zásobte se na zimu sušenými švestkami, meruňkami, broskvemi, višněmi, jablky, hruškami, třešněmi, borůvkami, bezinkami nebo šípky. Větší plody nakrájejte na plátky o tloušťce maximálně 5 mm, drobné peckoviny před sušením rozpulte a vyjměte z nich pecky. Sušením se v plodech zachovává většina vitamínů, musíte ale počítat s tím, že chuť a barva se změní. Pokud si hlídáte příjem energie, nezapomínejte, že sušené ovoce obsahuje v porovnání s čerstvým ovocem vyšší podíl cukru.
Zamrazte ovoce i zeleninu
Zamrazení je téměř bez práce. Ovoce nebo zeleninu šoupnete do mrazničky, a je to. Nejlépe se k němu hodí bobuloviny jako jahody, maliny, ostružiny či rybíz. Plody musí být čerstvé a dobře omyté. Ovoce si zachová tvar a šťavnatost, když ho zamrazíte prudce. Zabrání se tím vytvoření špičatých krystalků ledu, které mohou plody poškodit. Aby se nevytvořily nevzhledné hrudky, položte jednotlivé kusy odděleně na tácek, dejte je na dvě hodiny zmrazit, poté je nasypte do sáčku nebo vzduchotěsné nádoby a vložte opět do mrazničky. Zeleninu před zamražením krátce ponořte do vařící vody a následně ji rychle zchlaďte. Prodloužíte tím její trvanlivost až na dvanáct měsíců. Neblanšírovanou mraženou zeleninu je třeba spotřebovat do šesti až osmi měsíců, stejně jako zmrazené ovoce. Vybírejte druhy zeleniny, které neobsahují příliš mnoho vody, jako fazolové lusky, hrášek, květák, brokolici, mrkev, celer, špenát nebo kukuřici.