Přelom dubna a května se nese ve znamení omamné šeříkové vůně. V našich zahradách a parcích se setkáváme především s dekorativním šeříkem obecným, který má silně vonící květy v barvě bílé až modrofialové. Šeřík se krásně vyjímá ve váze, jeho květy však najdou uplatnění i v kuchyni nebo v koupelně.
Dekorace ze šeříku v konvi nebo ve vědru
Něžný šeřík nemusíte aranžovat jen do vázy. Bude mu to slušet i v proutěném košíku, v dřevěném vědru nebo ve staré oprýskané konvi.

<strong>Dekorace ze šeříku v konvi nebo ve vědru</strong><br />  Něžný šeřík nemusíte aranžovat jen do vázy. Bude mu to slušet i v proutěném košíku, v dřevěném vědru nebo ve staré oprýskané konvi.

Květinová výzdoba na party i na svatbu
Hosty můžete přivítat šeříkovými věnci na dveřích. Větvičky šeříku spletené do drobných srdíček nebo věnečků poslouží jako vkusná květinová dekorace na venkovní narozeninové oslavě nebo při svatebním obřadu.

Kvítky šeříku mohou ozdobit i zákusek
Víte, že šeřík patří mezi jedlé rostliny? Květy plnokvěté variety šeříku jsou dekorativnější, ale jsou také tužší a méně voňavé. Proto je lepší používat v kuchyni obyčejný šeřík. Kvítky šeříku (bez zelených kalichů) můžete ozdobit dezerty či polévku. Šeřík lze ale konzumovat i přímo, třeba v salátu nebo v jogurtu. Má lehce peprnou příchuť, která připomíná ředkvičky.

Užijte si vůni šeříku v koupelně
Kvítky šeříku krásně provoní koupelnu nebo přímo vanu plnou horké vody. Vůně šeříku má blahodárný vliv na lidské tělo i psychiku. Uklidňuje, uvolňuje vnitřní napětí a zmírňuje bolesti hlavy. Éterické oleje ze šeříků se používají při výrobě parfémů, přidávají se do tuhých či tekutých mýdel, sprchových gelů nebo aviváží.

Šeříkový sirup provoní limonádu i čaj
Povařením šeříkových květů ve vroucí vodě svařené s cukrem získáte lahodný šeříkový sirup. Pokud dáváte přednost navinulé chuti, můžete přidat šťávu z citronu. Sirup můžete použít k přípravě osvěžující limonády, ale můžete si jím osladit i čaj, jogurt nebo kaši.

Připravte si cukr s vůní šeříku
Lahůdkou je také šeříkový cukr. Jeho příprava je velmi snadná. Stačí do čisté suché sklenice navrstvit střídavě cukr a květy šeříku a nechat vše uležet asi pět dní na temném a chladném místě. Voňavým cukrem si můžete osladit čaj nebo ho použít při pečení.

Zdroj ilustračních obrázků: pinterest.com a shutterstock.com

Sdílet článek