Jak na podzimní úrodu? Kromě zavařování vyzkoušejte zavírání ovoce nebo domácí müsli tyčinky

Jak na podzimní úrodu? Kromě zavařování vyzkoušejte zavírání ovoce nebo domácí müsli tyčinky

Zavařování je stále v módě. V poslední době se ale začíná prosazovat raw konzervace, jejímž výsledkem nejsou zavařeniny, nýbrž zavřeniny. Pokud této metodě nedůvěřujete, zvolte raději zamražení nebo sušení. Ze sušeného ovoce si můžete připravit třeba zdravé domácí müsli tyčinky.

11. 9. 2017
Zajímavou alternativou k zavařování je výroba čatní, což jsou pikantní ovocné či zeleninové směsi pocházející původně z Indie. Můžete je použít jako omáčky k masu nebo k sýrům. Vyzkoušejte třeba chuťově zajímavé hruškové čatní s česnekem, zázvorem, skořicí a hřebíčkem.

Sušení patří spolu s výrobou povidel k nejstarší metodě zpracování podzimního ovoce. Touto metodou konzervace se v plodech zachovává většina vitamínů. Přidejte k sušenému ovoci oříšky a rozinky, vše rozmixujte a připravte si domácí müsli tyčinky.

Zamražení je nejjednodušší způsob uchování ovoce, teplota v mrazáku však musí být dostatečně nízká, aby si ovoce zachovalo tvar a šťavnatost. Ideální je prudké zmrazení na teplotu −40 ºC.

Nezapomínejte ani na citrusy. Z citronů, žloutků, másla a cukru si můžete připravit lahodný „lemon curd“, který skvěle doplní třeba tvarohové dezerty. Citronový krém můžete zavařit, ale raději ho uchovávejte i po zavaření v lednici.

Víte, co to je raw konzervace? Zavírání ovoce. Jeho výsledkem proto nejsou zavařeniny, ale zavřeniny. Namísto zavařování jen vložíte zralé, čerstvě načesané ovoce do sklenice, sklenici uzavřete a necháte pracovat etylen, který se z ovoce uvolňuje.


Uvařit povidla není legrace. Povidla našich babiček bývala tak tuhá, že se dala krájet nožem. Ze švestek můžete připravit také dnes již téměř zapomenutou pochoutku, které se říká klevera neboli rozvárka. Rozemleté, rozvařené ovoce se dochucuje rumem a používá se třeba na lívance či vdolky.

Zdroj ilustračních obrázků: shutterstock.com

Další články v rubrice

8 tipů, jak připravit zahradu na zimu

8 tipů, jak připravit zahradu na zimu

Květiny odkvetly, ovoce je sklizeno, záhony poryty. Zima může přijít. Kdo však alespoň trochu zná péči o zahradu, ten ví, že zas tak jednoduché to není. Vše kolem domu se musí zazimovat a my vám poradíme, na co určitě nezapomenout.

Podzimní dekorace z jeřabin prozáří vaše babí léto

Podzimní dekorace z jeřabin prozáří vaše babí léto

Když se začnou červenat jeřabiny, léto už se pomalu chýlí ke konci. Drobné plody jeřábu sladkoplodého můžete zpracovat v kuchyni do džemů, sušených ovocných směsí nebo kompotů. Můžete je ale využít také k výrobě podzimní dekorace, která vykouzlí ve vašem domě atmosféru babího léta.

DIY lapač slunce zachytí každý paprsek

DIY lapač slunce zachytí každý paprsek

Slunce nemáme v našich zeměpisných šířkách tolik, kolik bychom si přáli. Vyrobte si z korálků nebo ohlazených kousků skla lapač slunce a roztančete sluneční paprsky po svém bytě.

Dekorace inspirované mořem

Dekorace inspirované mořem

Vrátili jste se z dovolené, písek vám ještě vrže mezi zuby, ve vlasech máte mořskou sůl a přemýšlíte, jak si co nejdéle uchovat vzpomínky na bezstarostné chvíle v teplých krajích? Vyrobte si dekorace z mušlí a kamínků, které jste posbírali při nekonečných procházkách po písčitých plážích.

Top