Jak na podzimní úrodu? Kromě zavařování vyzkoušejte zavírání ovoce nebo domácí müsli tyčinky

Jak na podzimní úrodu? Kromě zavařování vyzkoušejte zavírání ovoce nebo domácí müsli tyčinky

Zavařování je stále v módě. V poslední době se ale začíná prosazovat raw konzervace, jejímž výsledkem nejsou zavařeniny, nýbrž zavřeniny. Pokud této metodě nedůvěřujete, zvolte raději zamražení nebo sušení. Ze sušeného ovoce si můžete připravit třeba zdravé domácí müsli tyčinky.

11. 9. 2017

TÉMATA ČLÁNKU

Všechna témata
Zajímavou alternativou k zavařování je výroba čatní, což jsou pikantní ovocné či zeleninové směsi pocházející původně z Indie. Můžete je použít jako omáčky k masu nebo k sýrům. Vyzkoušejte třeba chuťově zajímavé hruškové čatní s česnekem, zázvorem, skořicí a hřebíčkem.

Sušení patří spolu s výrobou povidel k nejstarší metodě zpracování podzimního ovoce. Touto metodou konzervace se v plodech zachovává většina vitamínů. Přidejte k sušenému ovoci oříšky a rozinky, vše rozmixujte a připravte si domácí müsli tyčinky.

Zamražení je nejjednodušší způsob uchování ovoce, teplota v mrazáku však musí být dostatečně nízká, aby si ovoce zachovalo tvar a šťavnatost. Ideální je prudké zmrazení na teplotu −40 ºC.

Nezapomínejte ani na citrusy. Z citronů, žloutků, másla a cukru si můžete připravit lahodný „lemon curd“, který skvěle doplní třeba tvarohové dezerty. Citronový krém můžete zavařit, ale raději ho uchovávejte i po zavaření v lednici.

Víte, co to je raw konzervace? Zavírání ovoce. Jeho výsledkem proto nejsou zavařeniny, ale zavřeniny. Namísto zavařování jen vložíte zralé, čerstvě načesané ovoce do sklenice, sklenici uzavřete a necháte pracovat etylen, který se z ovoce uvolňuje.


Uvařit povidla není legrace. Povidla našich babiček bývala tak tuhá, že se dala krájet nožem. Ze švestek můžete připravit také dnes již téměř zapomenutou pochoutku, které se říká klevera neboli rozvárka. Rozemleté, rozvařené ovoce se dochucuje rumem a používá se třeba na lívance či vdolky.

Zdroj ilustračních obrázků: shutterstock.com

Další články v rubrice

Střecha korunuje dům. Vyberte tu správnou střešní krytinu

Střecha korunuje dům. Vyberte tu správnou střešní krytinu

Střecha je většinou to první, co už zdálky na domu vidíme. Dá se říct, že korunuje celé dílo. Dům nejen chrání, ale také dotváří a zkrášluje. A měla by také hodně dlouho sloužit a leccos vydržet, i proto, že se jedná o poměrně nákladnou investici. Proto je tak důležité vybrat na střechu tu správnou střešní krytinu. Podle čeho? Kritérií je poměrně dost – materiál, životnost, sklon a členitost střechy, lokalita, nosnost krovu, odolnost vůči povětrnostním vlivům, náročnost údržby nebo rychlost a obtížnost pokládky. A samozřejmě i cena.

Tipy, jak zvládnout stěhování

Tipy, jak zvládnout stěhování

Každý, kdo se alespoň jednou v životě stěhoval, jistě potvrdí, že to není žádná legrace. Na mysl možná vyplula i myšlenka, že „lepší je vyhořet než se stěhovat“. To je sice nadsazené, ovšem pravdou je, že stěhování je spojeno s velkou dávkou stresu a také povinností.

Jaro na zahradě aneb Jak ji připravit na sezonu

Jaro na zahradě aneb Jak ji připravit na sezonu

Na jaře mají zahrádkáři opravdu napilno. Má-li být zahrada postupně v plném květu a oplývat ovocnými plody i zeleninou, práci se už pěstitel nevyhne. Na pomoc přizvěte hrábky, motyku či vertikutátor.

Chystáte se rekonstruovat dům? Zde je devět tipů, na co nezapomenout

Chystáte se rekonstruovat dům? Zde je devět tipů, na co nezapomenout

Postavit si nový, nebo zrekonstruovat starší domek? Tuto otázku si položí snad každý, kdo plánuje bydlení v rodinném domě. Pokud zvítězí druhá varianta, pak vězte, že je na místě si vše dopředu důkladně promyslet.

Top