Chcete mít rodinný rozpočet pod kontrolou a snížit svou útratu za potraviny? Sestavili jsme pro vás pět tipů, jak ušetřit peníze za jídlo a nepřestat přitom jíst zdravě.

1.

Sbírejte a pěstujte

Hodně ušetříte díky tomu, co si sami vypěstujete či nasbíráte. Třeba na plantážích si za výhodné ceny formou samosběru nasbíráte jahody, maliny nebo ostružiny. A navíc získáte stoprocentně čerstvé plody.

Doma si také můžete vypěstovat vlastní bylinky a zbytečně tak neutratíte za koření a dochucovadla.

Ve městech je dnes také populární tzv. komunitní zahrádkaření. Princip je jednoduchý – stanete se členy skupiny zahrádkářů, můžete pěstovat ovoce, zeleninu i byliny a zároveň udržovat sousedské vztahy s lidmi z okolí.

2.

Sušte a konzervujte

Šetrné sušení ovoce, zeleniny, hub i bylinek zachová většinu vitaminů a minerálů. Zkuste tedy oprášit tuto metodu našich předků a do jídelníčku zařaďte zralé sušené suroviny. Stejně tak můžete ovoce a zeleninu konzervovat.

3.

Vyhněte se pamlskům a limonádám

Nekupujte drahé rádoby ovocné jogurty, ale do velkého balení bílého jogurtu přidejte podle chuti ovoce, med nebo džem.

Jednou provždy dejte vale sladkým předraženým limonádám a pijte jednoduše vodu z kohoutku. Pro ozvláštnění si můžete vyrobit domácí limonádu, stačí opravdu málo: snítka máty, citron, zázvor, okurka nebo kousek pomeranče.

To samé platí pro sušenky a jiné cukrovinky. Jejich konzumací do sebe dostáváte jen prázdné kalorie. Honí-li vás mlsná, raději si upečte vlastní bábovku, buchtu nebo koláč.

4.

Omezte maso

Jíst denně maso není zdravé, to už všichni vědí. Postačí, když ho do jídelníčku zařadíte dvakrát týdně. Místo něj přesedlejte na luštěniny a vzpomeňte si také na suroviny, které používaly naše babičky. Nemusí to být jen jáhly nebo pohanka, ale také brambory, ze kterých se dají vykouzlit nepřeberné variace hlavních jídel.

5.

Vařte doma

Chcete-li šetřit, omezte návštěvy restaurací a nekupujte balené svačiny. Začněte vařit ze základních surovin. Pak přesně víte, co v jídle je, a čerstvost je zaručena. Dětem k svačině nekupujte sušenky, zkuste vyrobit domácí.

Sdílet článek